LOCATIE & OMGEVING

LOCATIE

Atrapasueños ligt in Zuid-Catalonië in de uitlopers van het beschermde natuurgebied Serres de Cardo-el Boix.

Vanuit de kustplaats L’Ampolla, aan de Costa Dorada, (ongeveer 1,5 uur onder Barcelona) rijd je 20 min. de bergen in, tussen de olijfplantages door.

Atrapasueños ligt aan de Cami de la Mola Porquera. Het valt onder het grondgebied van de stad Tortosa.

 

De ligging is heel rustig. De natuur is prachtig, vooral veel olijfplantages en ruig gebergte op de achtergrond. Het uitzicht vanuit zowel ons eigen huis als vanuit de Casita is op de Ebro Delta. Alweer een beschermd natuurgebied, waar de rivier de Ebro uitmondt in de Middelandse zee.

OMGEVING

Natuurgebieden

SERRES DE CARDO -EL BOIX

Een prachtig ruig natuurgebied. Doorweven met plantages met olijf-, amandel- en johannesbroodbomen (carobtrees).

Het is perfect om te wandelen, klimmen en mountainbiken. Je vindt er zelfs warmwaterbronnen en grotschilderingen.

 

DELTA DE L'EBRE

De Ebro-Delta, een wetlandgebied / natuurpark. Bekend om zijn rijstvelden.

In September is er de rijstpluk die gepaard gaat met een dorpsfeest : Festa de la Sega.

Een heel bijzonder gebied, helemaal vlak met achter zich de majestueuze bergen. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 400 versch. vogelsoorten.

Aan het einde van de delta vind je de vuurtoren (Far Fangar) en verlaten zandstranden, je waant je in de woestijn.

 

PARQUE NATUREL DELS PORTS

Dit natuurgebied bestaat uit kalksteenrotsen, afgronden, watervallen en grotten. Sinds de prehistorie wordt het bewoond. Je vindt er stille dorpjes, prachtige uitzichten, de vale gier, steenbokken en de lynx.

Het hoogst punt is de berg Caro (1447 m).

Voor Picasso was dit gebied een grote inspiratiebron. Hij woonde een tijdje in het dorpje Horta de Sant Joan

Er zijn veel wandel- en fietsroutes. Bekend is de Via Verde. Spanje kent meerdere Via Verdes, wat letterlijk ''groene weg'' betekent; oude spoorlijnen omgetoverd tot fiets- en wandelpaden. De tunnels en bruggen zijn vaak nog intact, wat de tocht zo bijzonder maakt.

DORPEN & STEDEN

L'AMPOLLA

Een kustplaats, niet overspoeld door toerisme, zonder discotheken, maar met veel lekkere restaurantjes en dagelijks verse vis. De Spanjaarden zelf houden ervan om te flaneren langs de mooi onderhouden boulevard .

Zowel vanuit L'Ampolla als vanuit Tortosa ben je zomaar met de trein in Barcelona en Valencia.

Andere leuke, bezienswaardige kustplaatsjes zijn o.a. Cambrils en L’Amettla de Mar. En bekend op gastronomisch gebied : Sant Carles de Rapita.

Ga je iets verder weg op onderzoek uit:  de kustlijn van de Costa Dorada is 216 km. lang. De grootste stad is Tarragona waar je nog overblijfselen kan zien uit de Romeinse tijd waaronder een groot amfitheater bij het strand en het aquaduct net buiten de stad. De stad Reus staat bekend als geboorteplaats van de beroemde architect Antoni Gaudí en is tevens de aanvlieghaven voor de Costa Dorada.

TORTOSA

Tortosa  staat bekend als de stad van de drie culturen: christelijk, joods en Arabisch. De drie gemeenschappen leefden eeuwen vredig naast elkaar. Het Zuda-Kasteel, door de Moren gebouwd, torent hoog boven de stad uit. De stad bewaart belangrijke voorbeelden van de moorse, middeleeuwse, renaissance en moderne architectuur.

En vergeet niet naar de mooie authentieke overdekte markt te gaan! (Mercat Municipal de Tortosa)

 

De machtige Ebro rivier stroomt door de stad en is prachtig om te zien. Geliefd onder sportvissers, vooral vanwege de vele meervallen. Je kan een boottocht maken die gaat langs bezienswaardigheden en mooie vissershavens.

Daarnaast is Tortosa een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar Parque Natural Dels Ports. (Els Ports)